Yhdistymisen Q&A - usein kysyttyjä kysymyksiä


YLEISTÄ YHDISTYMISESTÄ

Mistä yhdistymisessä on kysymys?
Yhdistyminen luo taloudellisesti vahvan yhtiön, jonka kasvun ja kannattavuuden moottorina toimii kasvukeskusten kehittäminen. Yhtiöiden liiketoiminta-alueet täydentävät ja tasapainottavat toisiaan sekä parantavat yhtiöiden suhdannekestävyyttä.

Yhdistyminen on strategisesti tärkeä askel, jolla luodaan pohja kasvaa yhdeksi johtavista kaupunkikehittäjistä Pohjois-Euroopan rakentamisen markkinoilla.
Yhdistyminen luo työntekijöille paremmat uramahdollisuudet suuremmassa yhtiössä, ja yhdistetyn yhtiön odotetaan tulevaisuudessakin olevan houkutteleva työnantaja nykyisille ja uusille osaajille.


Miksi yhdistymisestä tuli juuri nyt ajankohtaista?
Molempien yhtiöiden omistajien intressit kohtasivat, molemmat yhtiöt etsivät kasvua ja keinoja luoda vahvemman yhtiön.

Molemmat yhtiöt ovat virtaviivaistaneet toimintojaan keskittyen kannattavuuteen ja taseen vahvistamiseen ja ovat nyt valmiina seuraavaa strategista askelta, kasvua, varten.

Resurssien saatavuus on ollut pullonkaulana viime aikoina, ja kilpailu osaajista on ollut kovaa. Entistä monipuolisempana, kansainvälisempänä ja suurempana yhtiönä olemme vielä houkuttelevampi työnantaja.

Mitä hyötyä on yhdistää kaksi rakennusyhtiötä, joilla on suurin piirtein sama osaaminen ja liiketoiminnat?
Yhtiöiden liiketoiminnat täydentävät ja tasapainottavat toisiaan. Päällekkäisiä toimintoja on loppujen lopuksi vähän. Myös maantieteellinen jakauma tulee uuden yhtiön myötä tasapainoisemmaksi.

Tällä hetkellä yksi kasvun este on ollut osaajien puute. Uudessa yhtiössä on noin 10 000 ammattilaista. Uskomme, että entistä mielenkiintoisemmat projektikokonaisuutemme ja kansainvälinen kenttämme lisäävät entisestään kiinnostavuuttamme työnhakijoiden parissa.

Suuri koko luo parempaa pohjaa rahoituksen näkökulmasta, jolloin hankkeiden käynnistäminen on helpompaa yhdessä kuin erillään.

Suuri koko mahdollistaa myös erikoistumisen ja ketteryyden, koska suuren organisaation sisällä voi olla pieniä yksiköitä tai ns. startup-hubeja.


STRATEGIA

Mitkä ovat YIT:n ja Lemminkäisen päällekkäiset ja toisiaan täydentävät liiketoiminnot?
Erityisesti Lemminkäisen päällystysliiketoiminta, isot talonrakentamisen urakat, korjausrakentaminen ja infrarakentaminen Baltiassa täydentävät YIT:n nykyistä tarjontaa.

YIT omaperusteinen asunto- ja toimitilakehitys sekä isot ja haastavat PPP- ja allianssihankkeet hyötyvät uusista osaajista.

Aiotaanko joitakin yhtiöiden päällekkäisiä liiketoimintoja myydä?
Meillä ei ole tällä hetkellä sellaisia suunnitelmia.

Mistä haette kasvua erityisesti?
Kasvukeskusten hankekehitys on kasvun moottori.
Tutkimme huolella myös kasvumahdollisuudet Suomen ulkopuolisissa toimintamaissa.

Yhdistyneen yhtiön tavoitteena on hyötyä laajemmasta maantieteellisestä läsnäolosta.

Miten uusi YIT aikoo lisätä läsnäoloa Pohjoismaissa?
Skandinavian (Ruotsi, Norja ja Tanska) osuus yhdistyneen yhtiön liikevaihdosta on vain noin 10 % koko konsernin liikevaihdosta. Näemme Skandinaviassa hyvää kasvupotentiaalia, ja se sekä täydentää että tasapainottaa jo olemassa olevaa markkinaa.

Miten Lemminkäisen päällystysliiketoiminta tukee YIT:n visiota Enemmän elämää kestävissä kaupungeissa?
Päällystys on merkittävä osa infrarakentamista, jolla kehitämme kestävää elinympäristöä. Sillä on oleellinen rooli sellaisissa suurissa projekteissa, joissa tarvitaan useampaa rakentamisen alueen osaamista, kuten talonrakentamista ja infrarakentamista. Kaupungit tarvitsevat toimiakseen infraa ja yhteyksiä eri kasvukeskusten välillä. Infrarakentamisen osaamisella oli keskeinen rooli mm. Helsingin suurten Tripla- ja Lauttis-hankkeiden mahdollistajana.


Mitä uusi Kiinteistöt-toimiala (Partnership properties) tarkoittaa?
Uuden Kiinteistöt-toimialan tarkoituksena on parantaa konsernin kasvuedellytyksiä uusien liiketoimintamallien avulla, selkiyttää kumppanuusmallisten hankkeiden raportointia ja mahdollistaa tasaista kassavirtaa tuottava hankeportfolio.


SYNERGIAEDUT

Kuinka suuria synergiaetuja yhdistynyt yhtiö tavoittelee?
Kokonaissynergioiden arvioidaan olevan vuosittain noin 40 miljoonaa euroa, ja niiden odotetaan toteutuvan täysimääräisinä vuoden 2020 loppuun mennessä.
Arvioimme saavuttavamme suurimman osan suunnitelluista synergioista vähentämällä hallinnollisia kustannuksia, kehittämällä hankintaa, virtaviivaistamalla organisaatiota sekä yhtenäistämällä toimintatapoja ja prosesseja.

Mistä ilmoitetut 40 miljoonan euron synergiaedut muodostuvat ja milloin niiden arvioidaan toteutuvan?
Sulautumisen jälkeen on vain yksi pörssiyhtiö eli kustannukset vain yhden yhtiön hallituksesta, ylimmästä johdosta, tilintarkastuksesta, vakuutuksista ja muusta hallinnosta.

Isossa yrityksessä saamme kalliista tietojärjestelmähankkeista mittakaavaetuja, kun samaa järjestelmää voi käyttää useampi taho. Konsernipalveluissa ja muutamissa alueyksiköissä on mahdollisesti jonkin verran päällekkäisiä toimintoja. Yhdistymisen yhteydessä on järkevää arvioida resurssien käyttöä ja toimintojen yhdistämistä, parhaita käytäntöjä, toimintamallien yhtenäisyyttä sekä yhteisten työkalujen käyttöä.

Merkittävä osa synergioista syntyy kuitenkin siitä, että uskomme voivamme nopeuttaa kasvua vahvempien taloudellisten resurssien ansiosta ja nopeuttaa mm. tonttivarannon kiertonopeutta uusia työmaaresursseja hyödyntäen.
Kokonaissynergioiden arvioidaan toteutuvan täysimääräisinä vuoden 2020 loppuun mennessä.


YHDISTYMINEN / INTEGRAATIOSUUNNITTELU

Yhdistetyn yhtiön hallituksen kokoonpano on julkistettu, ja toimitusjohtaja ja talousjohtaja on nimitetty. Milloin muista keskeisistä nimityksistä kerrotaan?

Yhdistyneen yhtiön hallituksen puheenjohtaja on Matti Vuoria ja varapuheenjohtaja Berndt Brunow sekä jäsenet Erkki Järvinen, Tiina Tuomela, Inka Mero, Harri-Pekka Kaukonen, Juhani Mäkinen ja Kristina Pentti-von Walzel.

Uuden yhtiön toimitusjohtaja on Kari Kauniskangas ja talousjohtaja Ilkka Salonen.

Seuraavaksi yhtiön hallitus nimittää yhtiön muun ylimmän johdon.

Kuinka uuden yhtiön organisaation ja toimintamallien suunnittelu etenee?
Uuden yhtiön organisaation ja toimintamallien suunnittelu käynnistyy välittömästi.

Henkilöstön edustajia on pidetty kummassakin yhtiössä erikseen ajan tasalla integraatiosuunnittelun etenemisestä.

Sulautumisen toteuduttua yhteistoimintaa jatketaan yhdessä.
Tavoitteena on, että uusi organisaatio on valmis vuoden 2018 loppuun mennessä.

Tiedotamme suunnittelun etenemisestä. 

 

TYÖSUHTEET


Mitä Lemminkäisen palveluksessa olevien työsuhteille tapahtuu?
Lemminkäinen Oyj:n palveluksessa olevat siirtyvät YIT Oyj:n palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä.

Lemminkäinen Oyj:n tytäryhtiöiden palveluksessa olevien työsuhteet jatkuvat samoissa yhtiöissä kuin tähänkin asti. Näistä yhtiöistä tulee YIT Oyj:n tytäryhtiöitä.

Suomen tytäryhtiöiden nimet muuttuvat YIT-alkuisiksi eli Lemminkäinen Talo Oy:stä tulee YIT Talo Oy ja Lemminkäinen Infra Oy:stä tulee YIT Infra Oy. Tytäryhtiön nimen muuttuminen ei vaikuta voimassa oleviin työsopimuksiin.
Lemminkäisen tytäryhtiöiden nimenmuutosprosessit Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Venäjällä, Virossa, Latviassa ja Liettuassa käynnistyvät heti yhdistymispäivän jälkeen.

Kaikkien Lemminkäisen palveluksessa olevien työsuhteiden ehdot pysyvät yhdistymisen yhteydessä ennallaan.


Mitä tarkoittaa siirtyminen vanhana työntekijänä?
Niin sanottuna vanhana työntekijänä siirtymisellä tarkoitetaan periaatetta, jonka mukaan työntekijän oikeudet ja velvollisuudet pysyvät entisellään siitä huolimatta, että työnantaja vaihtuu.

Lemminkäisen palveluksessa olevien työsuhteen kestoajan YIT:n palveluksessa lasketaan alkaneen siitä ajankohdasta, kun he tulivat Lemminkäisen palvelukseen.

Mitä YIT:n palveluksessa olevien työsuhteille tapahtuu?
YIT:n palveluksessa olevien työsuhteissa ei tapahdu sulautumishetkellä muutoksia.

Paljonko irtisanomisia on odotettavissa ja milloin irtisanomiset käynnistyvät?
Uuden yhtiön tarkempien toimintamallien ja organisaation suunnittelu käynnistyy välittömästi.

Tällä hetkellä on ennenaikaista arvioida, tuleeko mahdollisia irtisanomisia, milloin ja miten paljon.

Tehtävänkuvien muutoksia tulee varmasti runsaasti harkittavaksi.
Tavoitteena on hakea kasvua, jonka markkina tällä hetkellä mahdollistaa. Siihen tarvitaan lisää henkilöstöä.

Haluamme pitää osaajistamme kiinni ja tarjota ihmisille mielenkiintoisia tehtäviä eri puolilta organisaatiota. Se edellyttää henkilöstöltä muutosvalmiutta ja siirtymishalukkuutta. On kuitenkin todennäköistä, että yhtiöissä on sekä konserni- että linjaorganisaatioissa päällekkäisiä rooleja, joiden osalta pitää harkita järkeviä vaihtoehtoja.

Uuden yhtiön liiketoiminta-alueet ovat merkittäviä toimijoita itsenäisestikin ja tarvitsevat tekijöitä. Yhdistymisen myötä syntyy siis myös uusia mielenkiintoisia rooleja ja mahdollisuuksia henkilöstölle.

Mihin toimintoihin mahdolliset muutokset ja irtisanomiset kohdistuvat?
Uuden yhtiön tarkempien toimintamallien ja organisaation suunnittelu käynnistyy välittömästi.

Tällä hetkellä on ennenaikaista arvioida, tuleeko mahdollisia irtisanomisia, milloin ja miten paljon.

Tehtävänkuvien muutoksia tulee varmasti runsaasti harkittavaksi.
On todennäköistä, että yhtiöissä on sekä konserni- että linjaorganisaatioissa päällekkäisiä rooleja, joiden osalta pitää harkita järkeviä vaihtoehtoja.
Työvoimapula ja osaajien saatavuus ovat yksi keskeinen syy yhdistymiselle.

Miten varmistatte, että työntekijät pysyvät myös uudessa yrityksessä?
Uskomme, että uuden yhtiön koko sekä lisääntyvät monipuoliset uramahdollisuudet kiinnostavat nykyisiä ja uusia osaajiamme.
Uusi YIT panostaa henkilöstöön myös muun muassa tarjoamalla mahdollisuuksia sisäisiin siirtoihin ja urakiertoon sekä koulutusta.
Parhaat käytännöt haetaan myös henkilöstön perehdytykseen, valmennuskonsepteihin, mentorointiin jne.

Kuinka rekrytointi tapahtuu uudessa yhtiössä?
YIT on valittu jo kolme kertaa peräkkäin rakennusalan halutuimmaksi työnantajaksi. Uskomme, että voimme tarjota jatkossa entistäkin kiinnostavampia työpaikkoja erilaisista koulutustaustoista lähtöisin oleville ammattilaisille.

Avoimet työpaikat löydät intranetistämme sekä kotisivuiltamme.
Yhdistymisen myötä otamme koko yhtiössä käyttöön YIT:llä jo tutun sisäisten siirtojen hakumahdollisuuden.

Mitä vastaan kesätöiden kysyjille?
Ammattitaitoisesti toteutettu harjoittelijahaku on strateginen valintamme kilpailussa parhaista osaajista.

YIT Opinnot seitsemässä ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa ovat jo kuuden vuoden ajan olleet rakennusalan harjoitteluohjelmien suunnannäyttäjä.
Harjoittelijahakumme jatkuu helmikuun 2018 loppuun asti. Hakemuksen voi jättää osoitteessa yitgroup.com/tyopaikat. Hyvä kanava haun seuraamiseen ja kysymyksien esittämiseen Suomessa on Facebook-ryhmämme Kesätöihin YIT:lle.

Kuinka työterveyshuolto on järjestetty?
Työterveyshuoltoon ja sairauspoissaolokäytäntöihin ei sulautumishetkellä tule muutoksia. Palveluntarjoaja on nykyisen YIT:n henkilöstöllä Suomessa edelleen Mehiläinen ja Lemminkäisen henkilöstöllä Terveystalo. YIT:n ja Lemminkäisen käytännöissä on eroja, ja pyrimme yhtenäistämään ne vuoden 2019 alkuun mennessä.


TOIMIPISTEET JA TYÖKALUT

Mitkä toimipisteet jäävät kaupunkeihin, joissa toimimme?
Suunnittelu toimipisteiden osalta on käynnissä, ja suunnitelmista tiedotetaan heti kun mahdollista.

Mitä IT-järjestelmiä uudessa yhtiössä käytetään?
Ne joilla on ollut käytössään Lemminkäisen sähköpostiosoite, siirtyvät YIT:n Office 365 -ympäristöön ja saavat YIT-sähköpostilaatikon, kalenterin ja osoitekirjan. 

Muut IT-työkalut, ohjelmat ja tiedostot pysyvät ennallaan. 
ICT arvioi nykyiset järjestelmät ja valitsee parhaat vaihtoehdot liiketoiminnan tukemiseksi.

Tiedotamme suunnitelmista heti kun mahdollista.

Mitä intraneteille tapahtuu?
Ne, joilla on ollut käytössään Lemminkäisen sähköpostiosoite, pääsevät YIT:n intranetiin, jonka nimi on Pulse, osoitteessa pulse.yitgroup.com.
Lemminkäisen intranettien päivittäminen loppuu yhtiöiden yhdistyttyä, ja uutiset sekä uuden yhtiön ohjeistukset löytyvät jatkossa Pulsesta. 

Kaikkien maiden intranetit suljetaan vuoden 2018 aikana. Aikataulu ja sisältöjen siirto Pulseen sovitaan paikallisesti alkuvuodesta 2018.

VIESTINTÄ

Miten viestimme integraatiosta henkilöstölle?
Tiedotamme jatkossakin säännöllisesti yhdistymisprosessin etenemisestä.
Tärkein infokanava on Pulse. Seuraa intranetin uutisia!


Mitä viestimme asiasta asiakkaillemme ja sidosryhmillemme?
Kaikille sidosryhmille on tiedotettu yhdistymisestä.
Jos asiakkaat, yhteistyökumppanit, perheenjäsenet tai tuttavat kysyvät sinulta yhdistymissuunnitelmasta, voit kertoa heille seuraavat asiat:
Lemminkäinen ja YIT ovat yhdistyneet.

Yhdistyneestä yhtiöstä tulee varteenotettava pelaaja Pohjois-Euroopan rakennusmarkkinoille, joista se hakee kasvua.

Työntekijöilleen yhdistynyt yhtiö tarjoaa monipuolisia uramahdollisuuksia, kiinnostavia projekteja ja mahdollisuuden kehittää osaamistaan.
Asiakkailleen se tarjoaa laatua, luotettavuutta ja uusia tuotekonsepteja.


Mitä teen, jos näen Lemminkäisen logoa käytettävän yhdistymisen jälkeen?
YIT ja Lemminkäinen ovat yhdistyneet. Lemminkäisen logo poistuu käytöstä, ja sen tilalle tulee YIT:n logo. YIT:n logon käytön saa aloittaa heti. Jokaisen tulee huolehtia omalta osaltaan, että Lemminkäisen logo lakkaa näkymästä.
Brändin muutokseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä Kristina Bromaniin (kristina.broman@yit.fi) tai Pauliina Pykälään (pauliina.pykala@yit.fi)
Toimistotarvikkeiden ja liikelahjojen tilausohjeet löytyvät intranet-Pulsesta.

Kuka saa kommentoida medialle yhdistymistä?
Yhdistymistä kommentoi pääasiassa yhtiön johto. Kaikki yhdistymistä koskevat mediatiedustelut ohjataan YIT:n konserniviestintään joko viestintäjohtaja Hanna Malmivaaralle tai viestintä- ja markkinointijohtaja Susanna Inkiselle. Puhelut voi ohjata myös konserniviestinnän pressipuhelimeen, 044 743 7536 (klo 9-16) tai sähköpostilla osoitteeseen press@yit.fi

Jäikö jokin asia askarruttamaan tai eikö vastausta löytynyt?
Soita tai lähetä sähköpostia meille!

INTO –puhelinpalvelu toimii numerossa 09 6899 8585
Puhelinpalvelu toimii noin kahden viikon ajan (5.2.–16.2.) klo 8–12.
Lähetä sähköpostia: integration@yit.fi

IT-Tuki

LEMMINKÄINEN
sd.lemminkainen@tieto.com tai
puh 02071 53464

YIT
https://fast.fujitsu.fi
Palvelunumero: 020 433 2800 ma-pe klo 7-17
IT Service Deskin asiakaspalvelupiste palvelee YIT:n pääkonttorissa (Panuntie 11, Helsinki)
C-talon 2. kerroksessa ma-pe klo 8-16, puhelin 050-390 1696